Citate despre istorie

“Istorie se cheama ceea ce s-a intamplat cu adevarat, nu ceea ce am vrea sa se fi intamplat.” (Nicolae Iorga)

” Un fapt e numai atunci istorie cind nici una din radacinile lui nu mai atinge prezentul” 
(Nicolae Iorga)

“Popoarele agrare sunt cele mai trainice în istorie.” (Emil Simandan)


“Mai mult decât în orice alt moment istoric, omenirea [...]



Romanul adevarat nu este niciodata meschin si îsi rade de aceea dintre compatriotii lui – cum sunt unii ardeleni – care arată deprinderi rationale si cuminti în administrarea cheltuielilor lor. Ideea romanului despre avere si venit este epicuriana; scopul acestora este consumul cu toate bucuriile lui. [...]"


"Du sublime au ridicule il n’y a qu’un pas – De la sublim la ridicol nu-i decat un pas"
Sunt cuvintele rostite de Napoleon Bonaparte in decembrie 1812, dupa dezastrul de la Berezina, cand a fost nevoit sa fuga din Rusia, cu armatele distruse si prestigiul destramat.


“Decebal era foarte priceput in planurile de razboi si iscusit in infaptuirea lor, stiind sa aleaga prilejul de a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Dibaci in a intinde curse, era un bun luptator si se pricepea sa foloseasca izbanda, dar si sa iasa cu bine dintr-o infrangere. Din aceasta pricina [...]"

"Cei ce fac imposibila o revolutie pasnica, voar face ca revolutia violenta sa fie inevitabila.-Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable " (John F. Kennedy)
"Saracia este mama revolutiei si a crimei.Poverty is the parent of revolution and crime." (Aristotel)

In dimineata zilei de 7 septembrie 1812, Napoleon a pornit atacul asupra Moscovei, nu inainte de rasaritul soarelui, spre a-si incuraja soldatii cu celebrele vorbe : “Iata soarele de la Austerlitz ! ” (Cu 7 ani inainte Napoleon castigase batalia de la Austerlitz impotriva armatelor Austriei si Rusiei, deci pentru el “soarele de la Austerlizt” era un semn ca va urma o noua victorie, lucru care insa nu s-a intamplat).


Tag-uri: maxime citate, citate maxime cugetari, maxime, citate celebre, citate celebre maxime, cugetari, prietenie citate, maxime celebre, citate maxime, citate despre iubire, citate despre dragoste, citate prietenie, citate viata, citate dragoste, ganduri, cugetari celebre, aforisme, citate Nicolae Iorga, citate despre istorie, citate istorie.